ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟ ΡΟΛΟ ΠΟΛΛΑΠΛΑΣΙΑΣΤΗ ΤΟΥ ΕΥΡΩΠΑΙΚΟΥ ΔΙΚΤΥΟΥ ΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗΣ EURODESK
Το Ίδρυμα Διαχείρισης Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων (ΙΔΕΠ) Δια Βίου Μάθησης, ως συντονιστής του Εθνικού Γραφείου Eurodesk Κύπρου ανακοινώνει πρόσκληση υποβολής αιτήσεων από φορείς που ενδιαφέρονται να αναλάβουν το ρόλο Πολλαπλασιαστή (Multiplier) του Δικτύου Eurodesk.
Το Δίκτυο Eurodesk
Το Eurodesk είναι ένα ευρωπαϊκό δίκτυο που ιδρύθηκε το 1990 και συγχρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως υποστηρικτική δομή του Ευρωπαϊκού προγράμματος Erasmus +. Βασικός στόχος του δικτύου είναι η ενημέρωση της νεολαία για ευκαιρίες κινητικότητας και η προώθηση της ενεργού πολιτότητας. Το Eurodesk αποτελεί μια δομή με 39 συντονιστικά γραφεία σε 37 ευρωπαϊκές χώρες και περισσότερους από 3000 πολλαπλασιαστές και πρεσβευτές, η οποία παρέχει δωρεάν έγκυρη πληροφόρηση και καθοδήγηση στους νέους και τις νέες και στα άτομα που εργάζονται για και με τη νεολαία για ποικίλες ευκαιρίες σε όλη την Ευρώπη (ευκαιρίες κινητικότητας, εθελοντισμού, συμμετοχής σε προγράμματα ανταλλαγών, εργασίας, πρακτικής άσκησης, μη τυπικής μάθησης, συμμετοχής στη λήψη αποφάσεων και εμπλοκής στα κοινά).
Το Eurodesk Κύπρου συνεισφέρει επίσης στο περιεχόμενο της Ευρωπαϊκής Δικτυακής Πύλης της Νεολαίας και δίνει απαντήσεις στα ερωτήματα που αφορούν στην Κύπρο και υποβάλλονται μέσω της επιλογής «Κάντε μια Ερώτηση».
Οι Πολλαπλασιαστές (Multipliers)
Το δίκτυο Eurodesk έχει πάνω από 1400 πολλαπλασιαστές σε 37 χώρες σε όλη την Ευρώπη. Οι πολλαπλασιαστές είναι φορείς που δραστηριοποιούνται σε τοπικό, εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο (π.χ. κέντρα νεολαίας, ενώσεις, μη κυβερνητικές οργανώσεις, δήμοι) οι οποίοι αποτελούν, μαζί με τους εθνικούς συντονιστές, το δίκτυο Eurodesk. Ως μέλη του εκάστοτε εθνικού τους δικτύου, οι πολλαπλασιαστές συνεργάζονται μεταξύ τους και με τον εθνικό συντονιστή ώστε να διασφαλίζουν ότι οι πληροφορίες κινητικότητας που συλλέγονται από το δίκτυο φτάνουν στη νεολαία μέσα από δράσεις στήριξης, εκδηλώσεις και εκστρατείες ενημέρωσης.
Το δίκτυο πολλαπλασιαστών του Eurodesk Κύπρου ανανεώνεται τακτικά, ώστε η δομή στήριξης και ενημέρωσης της νεολαίας στην Κύπρο να παραμένει ενεργή, ποικιλόμορφη και παραγωγική. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων, οι φορείς που επιλέγονται θα αναλαμβάνουν ρόλο πολλαπλασιαστή για ένα χρόνο, με δυνατότητα ανανέωσης συμβολαίου, και θα λαμβάνουν την απαραίτητη κατάρτιση από τον εθνικό συντονιστή του Eurodesk Κύπρου.
Περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τους Πολλαπλασιαστές του Eurodesk για κάθε χώρα του δικτύου μπορείτε να βρείτε στον χάρτη του Eurodesk.
Ο ρόλος των Πολλαπλασιαστών
Κάθε πολλαπλασιαστής, ως ενεργός φορέας στον τομέα της ενημέρωσης της νεολαίας για θέματα ευρωπαϊκής κινητικότητας, συνεργάτης του εθνικού συντονιστή του Eurodesk Κύπρου και μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου Eurodesk, θα καλείται να:
- κάνει αναφορά στο δίκτυο Eurodesk στην ιστοσελίδα ή/και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που διατηρεί και να κοινοποιεί υλικό που δημοσιεύεται από το Eurodesk Κύπρου.
- συμμετέχει ενεργά στις συναντήσεις, εκπαιδεύσεις και δραστηριότητες που διοργανώνουν είτε ο εθνικός συντονιστής Eurodesk Κύπρου είτε το δίκτυο Eurodesk.
- χρησιμοποιεί τα εργαλεία του Eurodesk (Intranet Google Workplace) για επικοινωνία με τον εθνικό συντονιστή και άλλους πολλαπλασιαστές στην Κύπρο και στο εξωτερικό.
- προωθεί ενεργά την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας και συμβάλλει στο περιεχόμενό της, παράγοντας υλικό που αφορά τη νεολαία (π.χ. άρθρα, νέα, εκδηλώσεις, βίντεο).
- διοργανώνει δράσεις (π.χ. εργαστήρια, εκδηλώσεις ενημέρωσης) τουλάχιστον 2 φορές το χρόνο και οπωσδήποτε 1 φορά στα πλαίσια της εκστρατείας TimeToMove (κάθε Οκτώβριο).
- διεξάγει εργαστήρια για ευκαιρίες εθελοντισμού και συμμετοχής της νεολαίας («Euroclasses») σε σχολεία, εφόσον υπάρχει ανάγκη (το περιεχόμενο των εργαστηρίων διαμορφώνεται με υλικό που παρέχεται από το δίκτυο).
- προετοιμάζει και αποστέλλει στον εθνικό συντονιστή μια ετήσια αναφορά σχετικά με τις δράσεις που πραγματοποίησε.
Τα οφέλη για τους Πολλαπλασιαστές
Οι πολλαπλασιαστές ανήκουν σε μια μεγάλη δομή οργανισμών η οποία τους δίνει την ευκαιρία να επωφελούνται από την ποικιλομορφία και τον πλούτο της εμπειρογνωμοσύνης εντός του δικτύου, ανταλλάσσοντας εμπειρίες και γνώσεις και αναπτύσσοντας δεξιότητες. Οι πολλαπλασιαστές:
- Έχουν τη δυνατότητα συμμετοχής σε δραστηριότητες και σεμινάρια κατάρτισης σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
- Μπορούν να δικτυωθούν και να διαμορφώσουν συνέργειες με πάνω από 1400 πολλαπλασιαστές σε 37 χώρες της Ευρώπης.
- Έχουν πρόσβαση σε έγκυρη και ποιοτική πληροφόρηση σχετικά με τις πολιτικές και τα προγράμματα της Ευρώπης για τη νεολαία, μέσω εργαλείων και ενημερωτικών δελτίων του Eurodesk.
- Λαμβάνουν συστηματική εκπαίδευση για το ρόλο του πολλαπλασιαστή και τις θεματικές των εργαστηρίων που διεξάγονται από το δίκτυο σε σχολεία, πανεπιστήμια και άλλους φορείς.
- Μπορούν να προωθούν τις δράσεις και δραστηριότητές που διοργανώνουν για τη νεολαία μέσα από την ιστοσελίδα και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης του Eurodesk Κύπρου καθώς και την Ευρωπαϊκή Δικτυακή Πύλη της Νεολαίας.
- Έχουν πρόσβαση στα ηλεκτρονικά εργαλεία που παρέχει το Eurodesk και τεχνική βοήθεια.
- Λαμβάνουν δωρεάν προωθητικό υλικό και άμεση πρόσβαση σε δημοσιεύσεις του Eurodesk σχετικά με ευκαιρίες δικτύωσης, εκπαίδευσης και κινητικότητας.
- Συνδιοργανώνουν εκδηλώσεις με το Εθνικό Γραφείο Eurodesk Κύπρου για προώθηση του Eurodesk και των ευκαιριών κινητικότητας.
Κριτήρια Υποβολής Αιτήσεων
Ένας φορέας μπορεί να υποβάλει αίτηση για να δηλώσει ενδιαφέρον για να γίνει Πολλαπλασιαστής του δικτύου Eurodesk εφόσον είναι μη κερδοσκοπικός και δραστηριοποιείται στον τομέας της νεολαίας, έχοντας τη δυνατότητα ενημέρωσης της νεολαίας γύρω από τις ευκαιρίες ευρωπαϊκής κινητικότητας. Συγκεκριμένα, οι φορείς που υποβάλλουν αίτηση πρέπει να πληρούν τα εξής κριτήρια:
- Να είναι δημόσιοι, ή ημικρατικοί ή μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί οργανισμοί που έχουν συσταθεί ως νομικές οντότητες στην Κύπρο.
- Να δραστηριοποιούνται στον τομέα της νεολαίας (άτομα ηλικίας 13 έως 30 ετών).
- Να έχουν εμπειρία στη διαχείριση ευρωπαϊκών σχεδίων και προγραμμάτων ή/και να κατέχουν το Σήμα Ποιότητας από το Ευρωπαϊκό Σώμα Αλληλεγγύης ως οργανισμοί αποστολής ή υποδοχής.
- Να διατηρούν ενεργά κανάλια επικοινωνίας και διάχυσης πληροφορίας προς τη νεολαία (π.χ. απευθείας επαφή με τη νεολαία μέσω προγραμμάτων, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, έκδοση ενημερωτικού δελτίου για τη νεολαία κ.ά.)
- Να έχουν τη λειτουργική δυνατότητα να ορίσουν ένα άτομο του οργανισμού ως το άτομο επαφής για το Eurodesk. Το άτομο αυτό θα πρέπει να είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας και να έχει την ευχέρεια χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης.
Επιλογή των Πολλαπλασιαστών
Οι αιτήσεις που υποβάλλονται από ενδιαφερόμενους φορείς θα αξιολογούνται από τον εθνικό συντονιστή του Eurodesk Κύπρου. Οι οργανώσεις επιλέγονται ως Πολλαπλασιαστές σε κάθε γύρο πρόσκλησης με βάση κριτηρίων που παρατίθενται πιο κάτω, και λαμβάνοντας υπόψη τη σημασία της γεωγραφικής κατανομής των Πολλαπλασιαστών σε διάφορες επαρχίες ώστε να διασφαλιστεί η ευρεία διανομή πληροφοριών στη νεολαία.
Κριτήρια Επιλογής | Μονάδες |
Εμπειρία τον τομέα της νεολαίας (youth work) | 25 |
Ενασχόληση με νέους και νέες με λιγότερες ευκαιρίες | 10 |
Εκτενής γνώση και εμπειρία συμμετοχής σε ευρωπαϊκές ευκαιρίες κινητικότητας και σε προγράμματα ευρωπαϊκής κινητικότητας (π.χ. Erasmus+, European Solidarity Corps) | 25 |
Τεχνογνωσία και εμπειρία στην παραγωγή και προώθηση υλικού ενημέρωσης (π.χ. βίντεο, άρθρα, ενημερωτικά έντυπα) | 20 |
Ύπαρξη ενεργών καναλιών επικοινωνίας με τη νεολαία (π.χ. απευθείας επαφή, παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τακτική έκδοση ενημερωτικού δελτίου, ιστοσελίδα κ.ά.) | 10 |
Λειτουργική δυνατότητα για διάθεση ατόμου επαφής που είναι γνώστης της αγγλικής γλώσσας και έχει την ευχέρεια χρήσης ηλεκτρονικών υπολογιστών και μέσων κοινωνικής δικτύωσης. | 10 |
Οι φορείς που επιλέγονται θα ενημερώνονται από τον εθνικό συντονιστή Eurodesk Κύπρου μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων.
Διαδικασία Υποβολής Αιτήσεων
Οι ενδιαφερόμενοι φορείς καλούνται να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση το αργότερο μέχρι τις 29 Φεβρουαρίου 2024.
Μαζί με την αίτηση, οι φορείς θα πρέπει να καταθέσουν τα εξής υποστηρικτικά έγγραφα:
- Βιογραφικό σημείωμα του ατόμου που προτείνεται να αναλάβει ως άτομο επαφής για το δίκτυο.
- Οι μη κυβερνητικοί, μη κερδοσκοπικοί φορείς μόνο: αντίγραφο Καταστατικού, όπως τροποποιημένο ισχύει, και αντίγραφο πιστοποιητικού σύστασης/εγγραφής στην αρμόδια κυβερνητική αρχή.
Για υποβολή της αίτησης πατήστε εδώ.
Επικοινωνία
Για περισσότερες πληροφορίες ή διευκρινίσεις, παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι φορείς όπως επικοινωνούν με το Εθνικό Γραφείο Eurodesk Κύπρου στο τηλέφωνο 22448862 ή στην ηλεκτρονική διεύθυνση eurodeskcy@eurodesk.eu.
Οι φορείς μπορούν επίσης να λαμβάνουν ενημέρωση σχετικά με το Eurodesk εδώ και ακολουθώντας το λογαριασμό του Εθνικού Γραφείου Eurodesk Κύπρου στις διαδικτυακές πλατφόρμες Facebook, Instagram, X και LinkedIn.